اسنپدراگون در برابر مدیاتک؛ تفاوت در چیست؟
به گزارش تور ارمنستان ارزان، همان طور که اینتل و AMD در دنیای پردازنده های کامپیوتر رقیب اصلی یکدیگر به تعداد می فرایند، در زمینه چیپست های موبایل هم اسنپدراگون و مدیاتک از جمله انتخاب های اصلی کاربران محسوب می شوند.
با توجه به اینکه طراحی و ساخت چیپست ها روزبه روز سخت تر می گردد، فقط تعداد انگشت تعدادی از شرکت ها توانایی تولید و ارائه این قطعات را در اختیار دارند. در این مطلب قصد داریم به مهم ترین تفاوت های بین چیپست های مدیاتک و اسنپدراگون کوالکام بپردازیم. علاوه بر این با آشنایی بیشتر با مشخصات چیپست ها، برای انتخاب گوشی بعدی می توانید انتخاب بهتری داشته باشید.
سهم بازار چیپست های موبایل
در نمودار زیر می توانید سهم بازار چیپست های موبایل ساخت شرکت های مختلف را طی سه ماهه دوم 2019 و 2020 در منطقه ها گوناگون مشاهده کنید:
همان طور که می بینید، در بازار آمریکای شمالی گوشی های گران قیمت اپل طرفداران زیادی دارند و بخش کوچکی از بازار اروپا هم در دست گرفته اند. اما از طرف دیگر، در منطقه ها مختلف جهان گوشی های اندرویدی مقرون به صرفه حضور گسترده ای دارند که برای این گوشی ها چیپست های کوالکام و مدیاتک حرف اول را می زنند. علاوه بر این هواوی هم تا قبل از تحریم های آمریکا در زمینه چیپست های موبایل حرف زیادی برای گفتن داشت که البته دیگر در این زمینه فعالیت چندانی ندارد.
یکی از دلایل موفقیت چیپست های مدیاتک و اسنپدراگون این است که انواع و اقسام قیمت ها را پوشش می دهند. اما قبل از اینکه به تفاوت های کلیدی بین این تراشه ها بپردازیم، باید توضیحات مهمی را در رابطه با نحوه ساخت و عملکرد این تراشه ها مطرح کنیم.
سیستم روی چیپ (SoC)
سیستم روی چیپ یا همان SoC، یک سیستم پردازشی کامل به تعداد میرود که درون یک پکیج واحد قرار گرفته است. یک SoC از چندین بخش پردازشی، مموری، مودم و دیگر قطعات اساسی تشکیل شده که درون یک چیپ قرار گرفته و بر روی برد مدار تعبیه شده اند. مهم ترین بخش های یک SoC از قرار زیر است.
- مموری؛ رم، ROM یا EEPROM
- پردازنده؛ واحد پردازش مرکزی با مسؤولیت انجام پردازش های گوناگون
- پردازنده گرافیکی؛ واحد پردازش گرافیک با مسئولیت انجام پردازش های بصری (کارهای مربوط به بازی، ویرایش ویدیو و غیره)
- ارتباطات؛ USB، HDMI، وای فای و بلوتوث
در کامپیوتر می توانید کارت گرافیک، پردازنده، رم و حتی مادربرد را تغییر دهید. اما در گوشی هوشمند فضا خیلی محدود است و به همین علت حتی قادر به تغییر رم هم نیستید. چیپست های موبایل فضای بسیار کمی اشغال می کنند و مصرف انرژی آن ها بسیار پایین است که هر دو ویژگی برای گوشی های هوشمند اهمیت زیادی دارند.
بنابراین وقتی درباره عملکرد گوشی های هوشمند صحبت می کنیم، نمی توانیم پردازنده و پردازنده گرافیکی را به طور کامل تفکیک کنیم و البته درباره کامپیوترها هم تا حد زیادی این موضوع صدق می کند. با توجه به اینکه در گوشی ها قطعات سخت افزاری یکپارچگی گسترده ای با هم دارند، شرکت های سازنده باید با توجه به بودجه مدنظر بهترین قطعات موجود را استفاده کنند.
نگاهی به چیپست های اسنپدراگون کوالکام
بسیاری از کاربران نمی دانند که کوالکام در سال 2009 یکی از زیرمجموعه های AMD را تصاحب کرد. به همین علت آنچه امروزه به نام پردازنده های گرافیکی آدرنو موجود در تراشه های اسنپدراگون می شناسیم، ریشه آن ها به AMD برمی گردد.
به همین علت با نگاه به چیپست های اسنپدراگون، با دو بخش اساسی سروکار داریم. نام اصلی این چیپست ها الگوی مشخصی را دنبال می کنند و از طرف دیگر باید به پردازنده های گرافیکی موجود در آن ها هم اشاره کنیم که بخش مهمی از تراشه های این شرکت محسوب می شوند. از جمله مهم ترین تراشه های اسنپدراگون طی چند سال اخیر می توانیم به نمونه های زیر اشاره کنیم.
- اسنپدراگون 888 (آدرنو 660)؛ وان پلاس 9 پرو، شیائومی میکس 4، گلکسی S21 اولترا (محدوده قیمت بین 700 تا 1100 دلار)
- اسنپدراگون 870 (آدرنو 650)؛ موتورولا اج 20 پرو، شیائومی پوکو F3، ویوو X60 پرو (محدوده قیمت بین 350 تا 800 دلار)
- اسنپدراگون 865 (آدرنو 650)؛ گلکسی S20، وان پلاس 8، سونی اکسپریا پرو (محدوده قیمت بین 400 تا 800 دلار)
تمام این گوشی ها از نظر عملکرد حرف زیادی برای گفتن دارند و در رابطه با قیمت آن ها هم مسائلی مانند دیگر قطعات گوشی و سیاست های شرکت سازنده هم تأثیرگذار هستند. هر چقدر مدل یک چیپست نوتر باشد، عملکرد بهتری را ارائه می دهد و البته با قیمت بالاتری راهی بازار می گردد.
چیپست های سری اسنپدراگون 600 و 700 معمولا برای گوشی های مقرون به صرفه استفاده می شوند و سری اسنپدراگون 800 هم تراشه های پرچم دار به حساب می آیند که بهترین عملکرد ممکن را ارائه می دهند.
نگاهی به چیپست های مدیاتک
شرکت تایوانی مدیاتک فعالیت خود را با ساخت DVD Player و تلویزیون ها آغاز کرد و سپس وارد جهانی چیپست ها شد. طبق آخرین گزارش های منتشر شده، مدیاتک حالا بزرگ ترین سازنده چیپست های موبایل محسوب می گردد و کوالکام را به رتبه دوم فرستاده است. فقط در سال 2020، این شرکت توانسته حدود 350 میلیون چیپست موبایل را در اختیار شرکت های مختلف قرار دهد.
مدیاتک برای چیپست های موبایل خود نام هلیو و Dimensity را استفاده کرده و برخلاف کوالکام، پردازنده های گرافیکی این چیپست ها مبتنی بر طراحی اختصاصی نیستند و این شرکت برای این کار از طرح های Arm استفاده می کند. از بین مهم ترین چیپست های مدیاتک می توانیم به نمونه های زیر اشاره کنیم.
- هلیو G95 (Mali-G76)؛ موتورولا موتو G60S، شیائومی ردمی نوت 10S
- هلیو G90T (Mali-G76)؛ ریلمی 6، شیائومی ردمی نوت 8 پرو
- هلیو G85 (Mali-G52)؛ ریلمی نارزو 30A، ردمی نوت 9
برخلاف چیپست های اسنپدراگون، مدیاتک محصولات خود را با قیمت پایینی در اختیار سازندگان گوشی های هوشمند قرار می دهد و به همین علت گوشی های دارای این چیپست ها معمولا قیمت پایینی دارند.
اسنپدراگون در برابر مدیاتک؛ قدرت در برابر قیمت
اگرچه در فهرست های مربوط به بهترین عملکرد گوشی های هوشمند همواره نام چیپست های اسنپدراگون دیده می گردد، ولی در فهرست 20 گوشی برتر به ندرت شاهد قرارگیری نام چیپست های مدیاتک هستیم. البته درباره فهرست هایی صحبت می کنیم که تراشه های کایرین هواوی، اگزینوس سامسونگ و سری A اپل هم قرار دارند.
در حال حاضر در اکوسیستم اندروید، اسنپدراگون 888 بهترین چیپست موجود محسوب می گردد که فقط تراشه های نو اپل عملکرد بهتری نسبت به آن ارائه می دهند. از طرف دیگر، یکی از پرطرفدار ترین چیپست های مدیاتک یعنی هلیو G95 در برخی زمینه ها نسبت به اسنپدراگون 835 که 4 سال قبل عرضه شده، عملکرد ضعیف تری ارائه می دهد. با این حال، قیمت پایین چیپست های مدیاتک برگ برنده محصولات این شرکت هستند. به لطف همین استراتژی، سهم بازار تراشه های مدیاتک به طور تصاعدی رو به افزایش است و احتمالا دیر یا زود از نظر عملکرد هم به رقیب قدرتمندی برای کوالکام تبدیل خواهد شد.
منبع: Make Use Of
منبع: دیجیکالا مگ