ناامیدی دولت از فروش اوراق

به گزارش تور ارمنستان ارزان، خبرنگاران: فروش اوراق دولتی در 2 ماه ابتدایی پاییز، به کمترین سطح از ابتدای برگزاری حراج رسید. در بیست و پنجمین مرحله ازحراج اوراق بدهی دولتی تنها 140 میلیارد تومان با نرخ موثری بالاتر از 21 درصد به فروش رسید. عددی که نگرانی ها در مورد کسری بودجه دولت، با توجه به هزینه های جدید کرونایی را دوچندان می نماید.

ناامیدی دولت از فروش اوراق

به گزارش خبرنگاران، عدم تحقق درآمدهای نفتی و فشار بر بودجه دولت، باعث شد تا سال جاری، روشی جدید برای تامین منابع، بکار گرفته گردد. از سومین ماه سال، دولت با کارگزاری بانک مرکزی شروع به حراج اوراق بدهی کرد تا بتواند بخش قابل توجهی از کسری را از جهتی مطمئن جبران کند. در ماه های ابتدایی حراج، وزارت اقتصاد قادر بود که سهم بالایی از اوراق عرضه شده را نقد کند. اما با شروع فصل پاییز، این رویه بهم ریخت، طوریکه در 2 ماه ابتدایی فصل جاری، تنها به میزان 5 درصد 4 ماه قبلش، اوراق به فروش رفت.

بازار اولیه حراج اوراق دولتی بازاری است که در آن دولت اوراق بدهی خود را در بازار بین بانکی و سرمایه به حراج می گذارد و به وسیله آن سعی در تامین بخشی از کسری بودجه خود دارد. این اوراق با سررسیدی معلوم و نرخی معین در این بازار به فروش میرسد.

بالاترین نرخ سود در هفته آخر آبان

در حراج اوراق بدهی دولتی در هفته آخر آبان، تنها 140 میلیارد تومان اوراق توسط بانک ها و بازار سرمایه خریداری شد. در این مرحله از حراج اوراق نرخ سود به 21.05 درصد رسید که در میان کل هفته های حراج این بالاترین نرخ سود به حساب می آید.

در هفته بیست و پنجم از مراحل حراج اوراق بدهی دولتی، بانکها 137 میلیارد و 660 میلیون تومان از اوراق دولاتی را خریداری کردند. بازار سرمایه نیز در حدی بسیار کم تنها 74 میلیون و 500 هزار تومان از سهم خرید این بازار را بر عهده داشت.

در نهایت آنچه در این بازار به فروش رسید تنها 137 میلیارد و 734 میلیون تومان ثبت شده است که به نسبت هفته های دیگر حراج اوراق بدهی مبلغ بسیار پایینی به حساب می آید.

نرخ سود موثر اوراق بدهی در هفته اخیر به حدی فراتر از 21 درصد رسید و رکورد 21.05 درصد را ثبت نمود. این میزان بالاترین نرخ سودی است که هفته های حراج اوراق بدهی دولتی تجربه نموده اند. با این حساب هنوز حجم معاملات حد پایینی دارد.

با توجه به آنکه این هفته، آخرین مرحله از حراج اوراق بدهی دولتی در آبان برگزار گردید، این سیاست در ماه های سپری شده، چه بخشی از کسری بودجه دولت را رفع کره و چه میزان از هدف دولت محقق شده است؟ حجم ماهانه فروش اوراق مقایسه ای جالب را نشان می دهد.

سهم ماهانه فروش اوراق بدهی

بازار اولیه حراج اوراق بدهی از میانه خرداد کلید خورد. در اولین ماه دادو ستد در این بازار، حجمی معادل با 10 هزارو 900 میلیارد تومان اوراق در بازار بانکی و سرمایه به فروش رسید. این میزان در تیر ماه به اوج خود رسید و رقم 31 هزار و 664 میلیارد تومان را ثبت کرد.

نکته قابل توجه دیگر در مورد این دو ماه آن بود که نرخ سود موثر این اوراق در خرداد و تیر ماه، همیشه در سطح پایین تری نسبت به ماه های بعد خود قرار داشته است؛ بازه ای بین 15 تا 19 درصد.

مقایسه آمار ماهانه تیر و خرداد نشان می دهد که این دو ماه، جمعا 57 درصد یعنی بیش از نیمی از حجم خرید اوراق را شامل می شده اند.

در ادامه اما حجم معادلات در این بازار سیری نزولی به خود گرفت. در نهایت مجموع خرید در آبان ماه، به حجمی معادل با هزار و 750 میلیارد تومان رسید که در مقایسه با کل حجم مهر ماه تنها 84 میلیارد تومان بیشتر بوده است.

مقایسه آمارها نشان می دهد که مهر ماه سهم 2.38 درصدی از کل اوراق فروش رفته در ماه های اخیر داشته است؛ سهمی که در آبان ماه نیز تکرار شد.

به عبارت دیگر درصد فروش این دو ماه، در کل دوره برگزاری بازار اولیه کمتر از 5 درصد بوده است. با این وجود نرخ سود هفتگی اما در این ماه ها بازه ای بین 20 تا 21 درصد را داشته که اوج هفته های حراج به حساب می آید. 2 نشانه می توان از این اعداد دریافت کرد، نخست آنکه بانک ها با کسری منابع روبرو هستند و این مکمل اتفاقاتی است که در بازار بین بانکی اتفاق افتاده است. در بازار بین بانکی در اواخر مهر ماه نرخ سود، به بالای سقف کریدور صعود نموده بود. در چنین شرایطی، تمایل بانک ها برای خرید اوراق تنزل می یابد. نکته دوم اینکه نرخ سودی که وزارت اقتصاد مایل به پرداخت آن است، با نرخ سود مورد انتظار بازار، فاصله دارد و به همین دلیل، انگیزه خرید کاهش می یابد. ضمن اینکه وزارت اقتصاد، یک حیاط خلوت برای خود ایجاد نموده است تا خارج از فرآیند حراج و با مذاکره، بخشی از اوراق را نقد کند. این مسئله نیز موجب تضعیف بازار شده است.

هشدار آمارهای اوراق

در انتها بیست و پنج هفته از حراج اوراق بدهی مجموعا 73 هزار و 318 میلیارد تومان از کسری بودجه دولت تامین شده است.

این در حالی است که دولت در نظر دارد تا از این جهت 125 هزار میلیادر تومان از کسری بودجه را پوشش دهد. با این حساب، طبق برنامه ریزی های دولت تا انتها سال، هنوز 51 هزار و 680 میلیارد تومان دیگر دولت کسری بودجه دارد. باتوجه به اینکه تا انتها سال جاری، 18 هفته دیگر به جامانده است، وزارت اقتصاد به طور متوسط باید در هر هفته، تقریبا 2 هزار و 800 میلیارد تومان نقد کند؛ یعنی 20 برابر آخرین هفته حراج. اما فرایند نزولی ماهانه و هفتگی اوراق بدهی دولتی، رسیدن به این هدف را مدام سخت تر از قبل می نماید. هر یک ریالی که دولت نتواند از جهت بازار بدهی تامین کند، می تواند سر از بانک مرکزی در بیاورد؛ در این حالت هر یک ریال کسری، تبدیل به سوخت تورم خواهد شد.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 29 آذر 1399 بروزرسانی: 29 آذر 1399 گردآورنده: armeniaro.ir شناسه مطلب: 1675

به "ناامیدی دولت از فروش اوراق" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ناامیدی دولت از فروش اوراق"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید