عواقب کرونا برای زنان باردار، آیا کووید بر سلامت باروری تاثیرگذار است؟
به گزارش تور ارمنستان ارزان، کارشناس اداره سلامت میانسالان وزارت بهداشت ضمن تشریح تاثیرات کرونا بر سلامت جسمی و ذهنی خانم ها، گفت: البته پنج علت اصلی مرگ در بین زنان ایرانی برای کلیه سنین شامل بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها، اختلالات عصبی، دیابت، بیماری های کلیوی و بیماری های مزمن تنفسی بوده که همگی از بیماری های غیرواگیر هستند.
دکتر کیانوش کمالی در گفت وگو با خبرنگاران، درباره شعار امسال هفته سلامت بانوان، گفت: با توجه به اینکه در حال حاضر اولویت سلامت در کل کشور پاندمی کرونا است و از طرف دیگر با توجه به نقشی که زنان در مدیریت سلامت خود، خانواده و در نهایت جامعه ایفا می کنند شعار امسال زنان، مدیریت سلامت، مهار کرونا انتخاب شده است.
او با اشاره به اینکه پاندمی کووید19 سلامت را در همه ابعاد سلامت جسمی، روانی و اجتماعی تحت تاثیر قرار داده است، اظهار کرد: هرچند مرگ و میر و مقدار بستری کووید19 در بین آقایان بیشتر است، ولی عوارض روانی و اجتماعی ناشی از کووید19 در بین خانم ها بیشتر دیده می شود. زنان باردار از گروه های در معرض خطر برای کووید هستند. بارداری احتمال ابتلا به کووید19 را افزایش نمی دهد ولی احتمال بستری و مرگ ناشی از کووید19 در بین زنان باردار بیشتر از زنان غیر باردار در گروه سنی مشابه است.
وی افزود: از طرف دیگر پاندمی کووید19 تاثیر زیادی بر روی زندگی ما گذاشته و شرایط زندگی را پر استرس کرده است. شرایط قرنطینه، احساس تنهایی، ترس از مرگ و از دست دادن عزیزان و دسترسی مداوم به اخبار بد شرایط زندگی را پر از اضطراب و فشارهای روحی کرده است. مراقبت های کووید19 نظیر اقدامات پیشگیری، آموزش بچه ها در خانه و مراقبت از افراد مبتلا و بیمار و... فشار بیشتری بر زنان وارد می کند و این باعث می شود که عوارض روانی نظیر بی خوابی، افسردگی، اضطراب و یا بدتر شدن بیماری روانی قبلی در بین زنان بیشتر بروز کند.
خانم دکتر کمالی با تاکید بر اینکه بارداری باعث افزایش احتمال ابتلا به کووید19 علامت دار یا بی علامت نمی شود، شرح داد: اما زنان باردار در مقایسه با زنان دیگر در همان گروه سنی، ممکن است دوره بالینی شدیدتری را طی کنند. به این معنی که احتمال بستری، نیاز به مراقبت های ویژه و نیاز به استفاده از ونتیلاتور در زنان باردار و زنانی که به تازگی زایمان کرده اند (تا 42 روز پس از ختم حاملگی) و به کرونا مبتلا شده اند بالاتر از زنان غیر باردار در همان گروه سنی است.
او ادامه داد: علاوه بر آن عواقبی نظیر زایمان زودتر از موعد (زودتر از 37 هفته) در بین زنان باردار مبتلا به کووید19 بالاتر از زنان باردار غیر مبتلا به این بیماری است. مادران مبتلا شده خصوصا گروهی که دچار درگیری ریه می شوند در معرض خطر زایمان زودرس(قبل از 37 هفته بارداری) و سزارین بیشتر قرار می گیرند .
وی درباره تاثیر ابتلا به کرونا بر عادت ماهانه خانم ها، اظهار کرد: با توجه به اینکه باروری تحت تاثیر شرایط روحی روانی است، قطعا کووید19 تاثیراتی روی باروری داشته است ولی ارتباط مستقیم بین کووید19 و عادت ماهانه، اگر چه به صورت تئوری مطرح شده ولی از جمله مواردی است که در سطح جهان نیاز به بررسی بیشتر دارد.
او درخصوص سهم زنان و مردان از ابتلا و مرگ و میر کرونا، گفت: مقدار ابتلا در بین زنان و مردان تفاوت چندانی ندارد ولی مقدار بستری، مرگ و میر و عوارض ناشی از بیماری در بین آقایان بیشتر است.
کمالی درباره بیماری های غیرواگیر شایع در خانم ها، گفت: پنج دلیل اصلی مرگ در بین زنان ایرانی برای کلیه سنین شامل بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها، اختلالات عصبی، دیابت، بیماری های کلیوی و بیماری های مزمن تنفسی بوده که همگی از بیماری های غیر واگیر هستند. بر اساس مطالعه بار بیماری ها نیز بیماری های قلبی عروقی، اسکلتی عضلانی و اختلالات روانی سه رتبه اول را در بین زنان دارند.
وی افزود: طبق پیمایش عوامل خطر بیماری های واگیر، شیوع دیابت بر اساس قند خون ناشتا در بین زنان 11.55درصد بوده که در مقایسه با آقایان 10 درصد بالاتر است. با بالا رفتن سن از 45 سال به بالا این مقدار بالاتر می رود و در گروه سنی 70 سال تا حد 27 درصد می رسد. برای بیماری های دارای اولویت، چه واگیر و چه غیر واگیر نظام ثبت و مراقبت وجود دارد و این نظام اطلاعات را به تفکیک زن و مرد جمع آوری و اعلام می کند. برای سرطان ها نیز یک نظام جامع ثبت سرطان در کشور وجود دارد که آمار بیماری را استخراج و گزارش می کند.
این کارشناس اداره سلامت میانسالان وزارت بهداشت، تاکید کرد: پوکی استخوان یکی از بیماری های شایع در کشور است. در حال حاضر از هر 2 زن و هر 4 مرد بالای 50 سال یک نفر این بیماری را تجربه می کنند. 80 درصد زنان ایرانی بالای 75 سال به استئوپروز مبتلا هستند و در 60 سالگی این عدد نزدیک به 50 می رسد. نیمی از زنان بالای 50 سال شکستگی استئوپروز را تجربه می کنند که به نظر می رسد این موضوع از هر پیامد سلامت دیگری بروز بیشتری داشته باشد. این بیماری به شدت کیفیت زندگی را کاهش داده و یا سبب وابستگی افراد به دیگران می شود و در نتیجه ناتوانی ایجاد می کند.
او ادامه داد: بررسی ها نشان داده است که 64 درصد زنان ایرانی دچار کم تحرکی هستند از طرف دیگر کمبود ویتامین D نیز بسیار شایع است. سبک زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش برای پیشگیری از پوکی استخوان ضروری است. در زمان اپیدمی کووید19 برخی عوامل خطر پوکی استخوان شایع تر شده است. عواملی مثل کم تحرکی، تغذیه نامناسب و مصرف سیگار و الکل از عوامل مهم پوکی استخوان هستند که همه گیری کووید19 به آن دامن می زند.
وی با اشاره به اینکه برای جلوگیری از پوکی استخوان باید ورزش منظم داشته باشیم، ادامه داد: بزرگسالان 19 تا 64 ساله هر هفته حداقل باید 2 ساعت و 30 دقیقه فعالیت هوازی با شدت میانه مانند دوچرخه سواری یا پیاده روی سریع انجام دهند. همینطور مصرف لبنیات و غذاهای سرشار از کلسیم ضروری است. تشخیص به موقع کمبود ویتامین D به خصوص در خانم های بالای 50 سال بسیار اهمیت دارد و اگر این ویتامین در بدن افراد کم باشد، با اقدام مناسب و دریافت این ویتامین به صورت مکمل می توان آن را جبران کرد تا از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرد.
او در خاتمه تاکید کرد: هدف اصلی وزارت بهداشت ارتقاء سلامت عمومی و کم کردن مرگ و میر و بار بیماری ها است. این موضوع شامل زنان و مردان می شود. تفاوت های فیزیکی و رفتاری و ... بین زنان و مردان وجود دارد و وزارت بهداشت این تفاوت ها را در برنامه های مختلف در نظر گرفته، لحاظ می کند. از طرفی برخی برنامه ها نظیر برنامه سلامت مادران ویژه زنان است که به صورت یک برنامه تعیین در وزارت بهداشت در حال اجرا است.
وی گفت: مهمترین چالش وزارت بهداشت در زمینه ارتقاء سلامت عدم اطلاع عمومی جامعه از وجود خدمات پایه سلامت است که به صورت رایگان از طریق کلیه مراکز و پایگاه های بهداشتی درمانی در سطح کشور ارائه می شوند. متاسفانه به دلیل عدم اطلاع عمومی، مقدار بهره گیری از این خدمات محدود است. مراکز و پایگاه های سلامت در سطح کشور خدمات پایه سلامت را برای گروه های سنی مختلف را ارائه می کنند.
منبع: خبرگزاری ایسنا